Als u slachtoffer bent van een ongeval of een fout, komt er veel op u af. Dan is het niet altijd eenvoudig om het hoofd koel te houden en (de eerste) verstandige stappen te zetten. Om u een eindje op weg te helpen, hebben wij wat tips voor u.
- Hebt u na een ongeluk lichamelijke of geestelijke klachten? Bezoek dan zo snel mogelijk een arts. Dat is niet alleen verstandig met het oog op uw gezondheid, maar ook van belang om het letsel te documenteren.
- Hebt u van getuigen alleen een naam en telefoonnummer? Bel ze dan zo snel mogelijk op om meer gegevens te krijgen, zoals een huis- en e-mailadres. Verder raden wij u aan om de getuigen vast te vragen om zo nauwkeurig mogelijk op te schrijven wat ze hebben gezien.
Hiervoor kunt u eventueel dit formulier gebruiken. - Hebt u letselschade opgelopen vanwege een ongeluk met een auto die is doorgereden en waarvan u geen kenteken hebt? Doe dan zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen twee weken na het ongeval, aangifte bij de politie. Als het niet lukt om de dader te vinden, kunt u proberen om via het Waarborgfonds de (letsel)schade vergoed te krijgen. U moet dan ook aangeven wat u hebt gedaan om de dader te vinden. Lukt het u wel om het kenteken van de doorgereden auto te achterhalen? Dan kunt u de betrokken verzekeringsmaatschappij vinden via de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
- Houd goed bij welke artsen en hulpverleners u bezoekt en op welke datums u deze afspraken hebt. Noteer ook hoeveel kilometers u hebt gereisd om ze te bereiken en bewaar bonnetjes van alle overige kosten die u maakt.
- Artsen en ziekenhuizen zijn verplicht om op uw verzoek tegen kostprijs uw medisch dossier te verstrekken, inclusief CD-roms van gemaakte foto’s. Bij letselschadezaken is dat altijd van belang!
- Wees waakzaam als u wordt benaderd door de verzekeringsmaatschappij van de persoon die de schade heeft veroorzaakt. Datzelfde geldt voor schaderegelingsbureaus die worden ingeschakeld door de tegenpartij. Zij wekken soms de indruk dat ze er zijn om u te helpen. Dit is nooit het geval! Deze bureaus werken in opdracht van de verzekeraar en zijn er niet om uw belangen te behartigen. We raden u om aan om een eigen belangenbehartiger in te schakelen.
- Zet nooit uw handtekening ergens onder zonder eerst uw eigen belangenbehartiger te raadplegen!
- Bent u niet tevreden over de hulp van uw rechtsbijstandsverzekering? Schroom dan niet om over te stappen naar een eigen advocaat. Als de (verzekering van) de tegenpartij aansprakelijkheid aanvaardt, moeten zij ook uw advocaatkosten betalen.
- Hebt u besloten om een advocaat in te schakelen? Kies dan iemand die gespecialiseerd is in letselschade. Via de websites van de LSA en ASP vindt u op basis van uw postcode de dichtstbijzijnde advocaten(praktijken) die gespecialiseerd zijn in letselschadezaken.